Ψωμί με αλεύρι Ζέας. Αγνό, θρεπτικό και σπιτικό χωρίς συντηρητικά, ζάχαρη και ελαστική μάζα αρτοποιοίας. Αληθινό ψωμί από το πιο θρεπτικό αλεύρι, το αλεύρι Ζέας.
Για τη σημερινή συνταγή χρησιμοποίησα ορεινό δίκοκκο αλεύρι και πραγματικά έχω να πω ότι είναι το πιο νόστιμο ψωμί που έχω φτιάξει.
Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία, βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Ψωμί με πραγματικό αλεύρι Ζέας και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτό
Ψωμί με πραγματικό αλεύρι Ζέας και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτό
Ingredients
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 μεγάλη κ.σ μέλι
- 50 γρ ελαιόλαδο
- 500 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα δίκοκκο) (ιδανικά κοσκινισμένο)
- 230- 240 γρ ζεστό νερό (περίπου 35 βαθμούς)
- 1 κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
Instructions
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του αρτοπαρασκευστή τοποθετείς την μαγιά, το μέλι, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και 100 γρ ζεστό νερό. Ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά να βγάλει φουσκάλες δηλαδή
Μετά από λίγο προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύεις και ζυμώνεις μέχρι να έχεις ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά
Σκεπάζεις με μια πετσέτα και αφήνεις στην άκρη, σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά
Τοποθετούμε σε μια μακρόστενη φόρμα και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ξαναφουσκώσει (περίπου 15 λεπτά- ανάλογα την θερμοκρασία)
Αλείφουμε με λίγο λαδάκι και νερό την επιφάνεια και ψήνουμε για 35-40 λεπτά στους 200 βαθμούς σε αέρα στο κάτω μέρος του φούρνου
Notes
Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και είναι χειμώνας, θα πρέπει να βοηθήσεις τη ζύμη να φουσκώσει. Μπορείς να το κάνεις βάζοντας το μπολ κοντά σε εστία ζέστης. φούρνο, καλοριφέρ, μάτι κουζίνας ή ηλεκτρική κουβέρτα, όπως πολύ έξυπνα μου πρότεινε ο φίλος μου ο Αντρέας
Τι αλλαγές μπορώ να κάνω στο ψωμί με δίκοκκο αλεύρι;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι αλεύρι θέλετε ή να κάνετε μίξη. Αν χρησιμοποιήσετε μόνο ολικής ή ντίνκελ, ίσως χρειαστεί 20 ml παραπάνω νερό. Θα το δείτε. Θέλουμε να είναι μαλακό στο ζύμωμα και να κολλάει λίγο στα χέρια. Αν λοιπόν κολλάει στα χέρια, δε θα προσθέσετε αλεύρι, αλλά θα λαδώσετε ελαφρώς τα χέρια σας.
Ποσό διατηρείται το ψωμί με δίκοκκο αλεύρι;
Αν το τυλίξετε καλά με μια πετσέτα και έπειτα το βάλετε σε σακούλα, μπορείτε να το καταναλώσετεπερίπου εντός 3 ημερών (ανάλογα την εποχή). Επειδή όμως είναι νόστιμο και έχει τις θερμίδες του,ψωμί είναι άλλωστε, καλύτερα να το κόψετε σε φέτες μόλις κρυώσει, να το βάλετε σε σακουλάκι και μετά στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε φρέσκο ψωμί όποτε το χρειαστείτε.
Πόσο θα φουσκώσει το ψωμί με δίκοκκο αλεύρι;
Αυτό εξαρτάται από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε. Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή κίτρινο για ζυμωτό ψωμί, θα φουσκώσει πολύ και θα είναι αφράτο και μαλακό σαν αυτό του φούρνου. Αν χρησιμοποιήσετε Ζέας, ολικής, ή ντίνκελ, θα βγει σχεδόν το μισό. Αν βάλετε λίγο παραπάνω από 1 κουταλιά της σούπας μέλι, θα φουσκώσει λίγο παραπάνω.
Η διατροφική ανάλυση για το ψωμί με δίκοκκο αλεύρι
Η διαδικασία για να φτιάξετε το ψωμί με δίκοκκο αλεύρι, βήμα- βήμα
- Για να δείτε και άλλες συνταγές για σπιτικό ψωμί, πατήστε εδώ
Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και θέλεις να προμηθευτείς έναν, ώστε να φτιάχνεις αρτοσκευάσματα με πραγματικό αλεύρι, χωρίς χημικά διογκωτικά και συντηρητικά, πάνω πάνω στην παρακάτω φωτογραφία. Την πρώτη φορά που θα ξυπνήσεις από τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, πίστεψέ με, απλά θα αναρωτιέσαι γιατί δεν το είχες κάνει τόσο καιρό!
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
- Η Γεωργία έφτιαξε το ψωμί αλεύρι Ζέας και είπε “Έτοιμη η σαλάτα μου μαζί με το σπιτικό ψωμάκι από αλεύρι Ζέας. Χρειάστηκε να συμπληρώσω λίγο ακόμα λόγω λάθους στο νερό και έβαλα λίγο ολικής.Ξετρελαθήκαμε και σήμερα θα φτιάξω πάλι γιατί αυτό μας τελείωσε…“
- Η Ηλιάδα έφτιαξε το ψωμί με αλεύρι Ζέας και είπε “Ψωμάκι ζέας…μοναδικό!!! Εμείς χρησιμοποιούμε το ζέα γι όλες τις χρήσεις στο σπίτι μας!!!“
- Η Μαρία-Ελευθερία έφτιαξε το ψωμί αλεύρι Ζέας και είπε “Καλά, θεϊκό. Τύφλα να έχει το αγοραστό!!!! Χωρίς κόπο και όχι πολλά υλικά!!!!! Τόσο υγιεινό και προπαντός χειροποίητο!!! Ευαγγελία μου είσαι χρυσοχέρα!!!!!!!!! Πάει και τελείωσε!!! Έβαλα σουσάμι και ηλιόσπορο την άλλη φορά νομίζω θα βάλω και λίγο από μέσα!!!!!“
- Η Βερόνικα έφτιαξε το ψωμί αλεύρι Ζέας και είπε “Έφτιαξα το ψωμάκι από αλεύρι Ζέας!Έγινε τέλειο!!“
- Η Εύα έφτιαξε το ψωμί αλεύρι Ζέας και είπε “Τέλειες οι συνταγές σας, νόστιμες και πραγματικά υγιεινές! Έκανα τη συνταγή για ψωμάκι με αλεύρι ζεας, μόνο που αντί για ζεας έβαλα ντίνκελ. Έγινε πάρα πολύ νόστιμο μόνο που ενώ φούσκωσε ωραιότατα και στη λεκάνη και μετά στη φόρμα, όταν μπήκε στο φούρνο δε φούσκωσε άλλο. Ίσως είναι πολύ δυνατός ο φούρνος μου! Πάντως από γεύση σκίζει. Τώρα είναι έτοιμο, σε φέτες, για την κατάψυξη, γιατί αλλιώς με βλέπω να το τρώω όλο!!!”
-
Η Βαλεντίνη έφτιαξε το ψωμί με αλεύρι Ζέας και είπε “Έκανα το ψωμί με αλεύρι Ζέας (στον αρτοπαρασκευαστη ) και είναι υπέροχο.”
- Η Εύη έφτιαξε το ψωμί και είπε “Έφτιαξα δεύτερο ψωμί, έβαλα λιναρόσπορο και σουσάμι,έγινε πάλι τέλειο και πολύ εύγευστο! Ευχαριστώ!”
- Η Βερόνικα έφτιαξε το ψωμί με αλευρι Ζέας και είπε “Ψωμάκι με πραγματικό αλεύρι Ζέας! Χρησιμοποίησα ολικής!”
- Η Φρύνη έφτιαξε το ψωμί με αλευρι Ζέας και είπε “Έτοιμο το ψωμάκι μου… Μυρίζει υπέροχα και έχει φανταστική τραγανή κόρα..περιμένω να κρυώσει λίγο για να γίνει η δοκιμή..Είναι πεντανόστιμο…έβαλα φυστικοβούτυρο και το απόλαυσα μέχρι την τελευταία μπουκιά!!!!!”
- Η Ζωή είπε “Ψωμάκι Ζέας 100%. Μετά από πολλές αποτυχίες που είχα πέρσι ζυμώνοντας στο χέρι… πήρα πολυμηχάνημα που ζυμώνει κ βρήκα την υγειά μου Τώρα πια πετυχαίνει πάντα!”
- Η Φιλιώ είπε “Τέλειο το ψωμάκι σου. Το φτιάχνω συνέχεια και μένει φρέσκο μέχρι το τέλος!”
- Η Μαρία είπε “Μας έκανες όλες νοικοκυρές!!!”
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας.
16 Comments
Έμμυ
30/10/2018 at 20:19έφτιαξα σήμερα τη συνταγή σας με αλεύρι ζέας από πετρόμυλο…
Οι αναλογίες ειναι πολύ καλές και το ψωμάκι βγήκε τέλειο…. Επειδή κάνουμε μια διατροφή χωρίς γλουτένη ειναι πολύ καλό και το “καταβροχθίζουμε”… !!! ευχαριστούμε…!!!
Miss Healthy Living
30/10/2018 at 22:15χαίρομαι πολυ που σας άρεσε το ψωμάκι και ευχαριστώ πολύ για την ενημερωση. Μια διευκρίνιση μόνο, το αλεύρι Ζέας έχει γλουτένη, απλά σε πολύ μικρότερη ποσότητα!
ΜΑΡΙΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΥΔΗ
10/09/2019 at 11:38Φαίνεται πολύ ωραίο!!!! Θα το κάνω σίγουρα. Έχω μία απορία,όμως. Άκουσα ότι μπορεί να τα νοθεύουν τα αλεύρια.Ίσως είναι ,υπάρχει τρόπος να το καταλάβουμε? συνεχίστε αυτό που προσφέρετε σε εμάς!!!ΜΠΡΑΒΟ
Miss Healthy Living
10/09/2019 at 21:50Το δικό μου εκτός παό απίστευτη γεύση, αν μείνει εκτός ψυγείου πιάνει μυγάκια, που σημαινει πως ειναι ζωντανό χωρίς ψεκάσματα!
ΒΑΣΙΛΙΚΗ
12/12/2020 at 17:13Εξαιρετικο! Το πιο νοστιμο ψωμι!
Βαλαμε ηλιοσπορους, κολοκυθοσπορους κ λιναροσπορο. Τελειο.
Μαρία
22/12/2019 at 16:41Αν δεν έχω φόρμα….μπορώ να το βάλω σε ταψάκι…?αλλάζει ο χρόνος ψησίματος ..?
Ευχαριστώ…
Ελενη
29/04/2020 at 18:10έφτιαξα το ψωμί με αλεύρι Ζέας και έβαλα και αλεύρι από δικοκκο σιταρι και έγινε φανταστικό!ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!
Miss Healthy Living
30/04/2020 at 06:31Χαίρομαι πάααααρα πολύ!
Έλενα
20/05/2020 at 23:50Καλησπέρα Ευαγγελία! Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή, θέλω εδώ και καιρό να δοκιμάσω το αλεύρι Ζέας. Αν έχουμε νωπή μαγιά και όχι ξηρή -γιατί είναι σε έλλειψη- τι αναλογία θα βάλουμε;
Miss Healthy Living
21/05/2020 at 09:481 προς 3 είναι η αναλογία. 8 γρ ξερή = 24 γρ νωπής
Τουλα
31/07/2020 at 16:13Γεια σας,εφτιαξα το ψωμι με 700γρ ζεα ολικη και 300γρ κιτρινο, υπεροχη γευση!πολυ νοστιμη συνταγη! μονο μια ερωτηση, για να παρει το σχημα του ψωμιου για τοστ θα πρεπει να μπει σε μακροστενη φορμα;;εγω επλασα 2 καρβελια τα οποια εβαλα στο φουρνο στους 50βαθμους και ενω φουσκωναν πολυ οταν τ α εβγαλα για να τα αλειψω με λαδι κ νερο ξεφουσκωσαν…ποιο ηταν το λαθος; σας ευχαριστω πολυ
Τουλα
31/07/2020 at 16:15Να συμπληρωσω οτι εβαλα κ ηλιοσπορους κ λιναροσπορο
Έλενα
21/11/2020 at 15:16Καλησπέρα σας! Επειδή θα χρησιμοποιήσω πρώτη φορά αλεύρι ζέας, εσεις χρησιμοποιείται το κανονικό ζέας ή αυτό που γράφει ολικής ζέας;
Miss Healthy Living
21/11/2020 at 16:46Και τα 2, το ολικής θέλει λίγο νεράκι παραπάνω, θα το δεις
ΒΑΣΙΛΙΚΗ
12/12/2020 at 17:15Μπραβο!Εξαιρετικη η συνταγη!
Το πιο νοστιμο ψωμι!
Βαλαμε ηλιοσπορους, κολοκυθοσπορους κ λιναροσπορο. Τελειο.
Miss Healthy Living
16/12/2020 at 10:38Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε. Εξαιρετική η προσθήκη των σπόρων!