Brownie με ρεβίθια και ταχίνι. Όχι, όχι, μη μου ταράζεστε.
Το πόσο υπερ-σοκολατένιο – δηλαδή λαχταριστό είναι αυτό το Brownie, νομίζω ότι μπορείτε εύκολα να το διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες.
Το πόσο υγιεινό είναι θα το διαπιστώσετε από τη λίστα των υλικών.
Το πόσο εύκολο είναι να γίνει, θα το διαπιστώσετε όταν το φτιάξετε.
Σε τι οφελούν
- Τα ρεβίθια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ καθώς και σε μαγγάνιο, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο, που είναι ζωτικά για το χτίσιμο, την ενδυνάμωση και τη διατήρηση υγιών οστών. με αυξημένη οστική πυκνότητα.
- Είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στα δημητριακά (πχ καστανό ρύζι). Έτσι, όταν μαγειρεύουμε όσπρια με ρύζι, προσφέρουμε στον οργανισμό μας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος.
- Οι φυτικές τους ίνες έχει αποδειχτεί πως βοηθούν στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης “LDL”, συμβάλλουν στον έλεγχο της όρεξης και προλαμβάνουν τον διαβήτη
Με τις παρενέργειες τι γίνεται;
Ξέρω πως στους περισσότερους προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες. Μην ανησυχείς όμως, υπάρχει τρόπος να τις ξεπεράσεις.
- Φρόντισε να προμηθευτείς φρέσκα ρεβίθια, εννοώ νέας σοδειάς ώστε να βράσουν εύκολα
- Μούλιασέ τα για 10-12 ώρες με λίγες σταγόνες λεμονιού
- Άλλαξε το νερό μία ή 2 φορές
- Ένταξε τα όσπρια στη διατροφή σου. Απαραίτητα 2 φορές την εβδομάδα
Υπερσοκολατένιο brownie με ρεβύθια και ταχίνι
Υπερσοκολατένιο brownie με ρεβύθια και ταχίνι απόλυτα νόστιμο και υγιεινό
Ingredients
- 120 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
- 220 γρ βρασμένα ρεβύθια
- 150 γρ ταχίνι
- 200 ml γάλα καρύδας (κονσέρβα και όχι ψυγείου) ή νερό ή όποιο γάλα θέλετε
- 80 γρ κακάο
- 180 γρ ζάχαρη καρύδας
- μια τσιμπιά αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 1/2 κ.γ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
- 100 γρ σταγόνες σοκολάτας
- 2 κ.γ baking powder
- 2 κ.γ χυμό από λεμόνι
- 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.σ σπόρους chia
Instructions
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 12 -24 ώρες
Τοποθετούμε τα ρεβίθια σε ζεστό νερό και όταν ξεκινήσει το βράσιμο, ξαφρίζουμε και αλλάζουμε το νερό 2 φορές. Τα βράζουμε σε μη αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Όταν θα έχουμε έτοιμα τα ρεβίθια μπορούμε να προχωρήσουμε στα παρακάτω
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς
Βάζουμε τα μη υγρά υλικά της συνταγής σε ένα μεγάλο μπολ (βρώμη, κακάο, ζάχαρη καρύδας, αλάτι, κανέλα και baking powder) και ανακατεύουμε
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα ρεβίθια, ταχίνι, χυμό λεμονιού, εκχύλισμα βανίλιας, γάλα καρύδας, σπόρους chia και πολτοποιούμε μέχρι να έχουν πολτοποιηθεί εντελώς τα ρεβίθια. Αν το μπλέντερ σας είναι λιγότερο από 800-900 watt θα χρειαστεί να το κάνετε σε 2-3 δόσεις. Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν καθόλου κομματάκια από τα ρεβίθια.
Ρίχνουμε το μείγμα μας από το μπλέντερ στο μπολ, τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε καλά. Αν θέλουμε κρατάμε λίγες σταγόνες για να πασπαλίσουμε από πάνω
Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψάκι μας, απλώνουμε το μείγμα, πασπαλίζουμε με σταγόνες σοκολάτας και ψήνουμε στους 200 για 10 λεπτά. Έπειτα, χαμηλώνουμε στους 170 και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο θα είναι ακόμη σχετικά υγρό. Όσο κρυώνει θα σφίγγει γι’ αυτό μη το ψήσετε παραπάνω. Αν θέλετε μπορείτε να το ζεστάνετε ελαφρώς πριν το σερβίρετε
Η διατροφική ανάλυση για το υγιεινό Brownie με ρεβίθια
-
Για να δείτε και άλλες συνταγές με σοκολατένια γλυκά, πατήστε εδώ
-
Μη ξεχάσετε να δείτε και το φανταστικό cheesecake με λευκά φασόλια
-
Για να δείτε και άλλες συνταγές για Brownie, πατήστε εδώ
-
Για να δεις πώς να φτιάξεις αλεύρι βρώμης, πάτα εδώ
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
- Η Ευδοκία είπε “Το μόνο που θα πω είναι ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!!!!!!”
- Η Μυρτώ είπε “Ήταν τέλειο!!! Οι μικρές μου ενθουσιάστηκαν κ δεν χρειάστηκε να πω το μυστικό συστατικό
“
2 Σχόλια
Lina
09/06/2018 at 22:57Πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη συνταγη, ενώ ταυτόχρονα θρεπτική και σούπερ υγιεινη. Το φαγαμε ολοι με πολλή ευχαρίστηση, μικροι και μεγαλοι. Αντικατέστησα τις σταγόνες με μαύρες σταφίδες και τη ζάχαρη με μέλι. Τέλεια.
Miss Healthy Living
11/06/2018 at 08:20Τι ωραία!Χάρηκα πολύ που σας άρεσε και οι προσθήκες που έκανες είναι όλες εξαιρετικές!