Muffin κολοκύθας με ξηρούς καρπούς, χωρίς ζάχαρη! Υπέροχα, φίνα και ντελικάτα Ιδανικά για όλη την ημέρα, για υγιεινό σνακ, για γλυκό, για τη λιγούρα. Γίνονται πάααρα πολύ εύκολα, πάρα πολύ γρήγορα, είναι απίστευτα νόστιμα, εξαιρετικά θρεπτικά – κάτι που τα καθιστά και ιδανική επιλογή για παιδιά.
Αν δε σας αρέσει η κολοκύθα, μην μου ανησυχείτε καθόλου, ούτε εγώ είμαι φαν. Στη μαγειρική δηλαδή, τη χρησιμοποιώ ελάχιστα…σε καμιά σούπα και όχι σε μεγάλη ποσότητα. Σε χυμούς όμως, ωμή και σε γλυκά, είναι από τις πρώτες μου επιλογές και αυτό γιατί είναι Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Η όχι μόνο σε γεύση, αλλά και σε θρεπτικά συστατικά.
Η διατροφική αξία της κίτρινης κολοκύθας
Η κίτρινη κολοκύθα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική κουζίνα, όπως τα κολοκυθάκια, είναι όμως ένα λαχανικό γευστικό και άκρως θρεπτικό, που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας. Είναι καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων, μαγνησίου, μαγγανίου, φυλλικού οξέως, βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών καροτενοειδών, που είναι γνωστά για τη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας και της πέψης. Λόγω της μεγάλης της περιεκτικότητάς τους σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β, πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή της εγκύου. Η έλλειψη φυλλικού οξέως έχει συσχετισθεί με επιπλοκές κατά την κύηση, αλλά και με την αύξηση των επιπέδων ομοκυστεϊνης, η οποία είνια παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια.
Muffin Κολοκύθας χωρίς βούτυρο, ζάχαρη,αυγά και μίξερ
Muffin Κολοκύθας χωρίς βούτυρο, ζάχαρη,αυγά και μίξερ
Ingredients
- 150 γρ κολοκύθα
- 80 γρ αμύγδαλα (ανάλατα και άψητα - με ή χωρίς φλούδα - ότι θέλετε)
- 150 γρ καρύδια
- 12 γρ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
- 1/2 κ.γ τριμμένο γαρύφαλλο
- 80 γρ ελαιόλαδο
- 70 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ) (ιδανικά κοσκινισμένο)
- 16 γρ baking powder
- μια τσιμπιά αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 200 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 100 γρ χυμό πορτοκαλιού ή νερό
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια (προτιμήστε βιολογικά και ακέρωτα)
- 180 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα δίκοκκο) (ιδανικά κοσκινισμένο)
Instructions
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 σε αέρα
Θρυμματίζουμε τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ. Λίγα καρύδια τα κράτησα σε σχετικά μικρά κομμάτια γιατί μου αρέσει να τα βρίσκω καθώς μασάω.
Τρίβουμε την κολοκύθα στον τρίφτη και την προσθέτουμε σε ένα μπολ
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι
Αδειάζουμε το μείγμα σε θήκες για κεκάκια
Ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 28 λεπτά στο κάτω μέρος του φούρνου
Η διατροφική ανάλυση για τα Muffin κολοκύθας και ξηρών καρπών, χωρίς ζάχαρη
- Για να δείτε και άλλα Muffin, χωρίς βούτυρο, ζάχαρη και αυγά, πατήστε εδώ
- Για να δείτε και άλλες συνταγές με κολοκύθα, πατήστε εδώ
-
Για να δεις πώς να φτιάξεις αλεύρι βρώμης, πάτα εδώ
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
- Η Σοφία έφτιαξε τα Muffin κολοκύθας και είπε “Πααρα πολύ ωραία“
- Η Βάσια έφτιαξε τα Muffin κολοκύθας χωρίς ζάχαρη και είπε “Έφτιαξα σήμερα τα μάφινς με κολοκύθα …είναι εκπληκτικά … σαν μελομακάρονα.. το προτείνω ανεπιφύλακτα .. έπεσα με τα μούτρα κι εγώ και ο μικρός.. τελείες συνταγές μπράβο σας !!!”
- Η Εύα έφτιαξε τα Muffin κολοκύθας χωρίς ζάχαρη και είπε “Κυριακάτικος καφές με τα υπέροχα muffins κολοκύθας. Στο φούρνο ειναι τα μπισκοτα με βρώμη και σοκολατα. Όλες οι συνταγές σου εύκολες, νόστιμες και το σημαντικότερο υγιεινές.”
- Η Θωμαίς έφτιαξε τα Muffin κολοκύθας χωρίς ζάχαρη και είπε “Μuffins κολοκύθας!! Πάρα πολύ ωραία!!!”
- Η Κούλλα έφτιαξε τα Muffin κολοκύθας χωρίς ζάχαρη και είπε “Muffins κολοκύθας χωρις ζάχαρη. Wow…!!! Δεν έχω λόγια!!! Ό,τι κ να πω είναι λίγο.. Υ Π Ε Ρ Ο Χ Α Ρ Ο Τ Α Τ Α! Δεν υπάρχουν!!
“
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας.
5 Σχόλια
Lina
01/06/2018 at 22:50Πολύ ωραία συνταγή. Έχω αποθηκεύσει τριμμένη κολοκύθα στην κατάψυξη και την φτιαχνω συχνά.
Miss Healthy Living
03/06/2018 at 13:36ωωωω την καλύτερη δουλειά έκανες, πολύ έξυπνο!!
Tulita
06/04/2019 at 15:17Πού νοστιμη συνταγή Ευαγγελία! τη φτίαχνω σε φόρμα του κέικ, ομως δε φουσκώνει. Δεν ξέρω τι κάνω λάθος ,αλλά τα κέικ δε μου φουσκώνουν
NaT
28/12/2020 at 20:49Τα έκανα και ήταν τέλεια. Εχω τρεις ερωτήσεις. 150 γρ κολοκυθας υπολογιζεις αφου βγαλει τα νερά της; θα ήθελα να εχουν ακομα πιο πολυ κολοκύθα, μεχρι τι νουμερο πιστευεις μπορω να πειραξω τις αναλογίες;
2. πόσο είναι 16 γρ μπεικινγ πάνω κατω σε κουταλιες; δεν εχω ζυγαρια ακριβειας αυτη τη φορα
3. μπορω να αλλαξω τα αλευρια πχ να το κανω με αλευρι φαγοπυρου; οπου παρεπιπτώντως το κανω βαζοντας το φαγόπυρο στο μπλέντερ και γίνεται αλεύρι, τόσο απλά. ουτε καν νιφάδες κατευθείαν πρώτη ύλη! θα είναι οκ;
Miss Healthy Living
30/12/2020 at 08:45ναι, στεγνή κολοκύθα. Είναι θε΄μα γούστου, εμένα δεν μοπυ αρέσει τόοσο πολύ. γύρω στα 4 κουταλάκια του γλυκού. δεν είανι το ίδιο, θες να κάνεις πολλές αλλαγές. μην τις κάνεις όλες μαζί γιατί θα βγει άλλη συνταγή.