Κοτόπουλο κοκκινιστό, ελαφρύ & καλοκαιρινό χωρίς περιττά λίπη. Σήμερα θα σου δείξω έναν πρωτότυπο τρόπο για να φτιάξεις αυτό το υπέροχο φαγητό στην πολύ υγιεινή και ταυτόχρονα απίθανα γευστική εκδοχή του.
Σύμφωνα με την Μεσογειακή διατροφή, τη μοναδική διατροφή με κλινικά αποδεδειγμένη αντικαρκινική δράση, πρέπει να καταναλώνουμε κόκκινο κρέας 1 το μήνα περίπου. Σοκ φαντάζομαι για όποιον είναι φανατικά κρεατοφάγος. Λογικό όμως αφού περιέχει μεγάλο ποσοστό κορεσμένου λίπους, το οποίο αυξάνει τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου. Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις, μα για 1.5 χρόνο ακουλουθούσα χορτοφαγική διατροφή. Έκανα τη μετάβαση από τη μία μέρα στην άλλη, χωρίς να έχω το παραμικρό πισωγύρισμα. Έκτοτε, (τα τελευταία 3.5 χρόνια δηλαδή), όσο και αν προσπάθησα να το ξανακάνω, δεν μπορώ…δεν μπορώ ακόμη, γιατί κάποια μέρα σίγουρα θα το ξανακάνω. Από εκείνη την εποχή λοιπόν, έχω σταματήσει να τρώω κάθε τι γαλακτοκομικό γιατί μου προκαλεί ακμή και κόκκινο κρέας τρώω σπάνια. Αν θες να κάνεις την προσπάθεια σου, να μειώσεις το κόκκινο κρέας, στο Blog μου θα βρεις αρκετές εναλλακτικές. Μια εξ αυτών και η σημερινή.
Διατροφική αξία
Η βιβλιογραφια λέει πως το κοτόπουλο είναι καλή πηγή πρωτεϊνης που βοηθά τον οργανισμό να επανορθώσει και να χτίσει ιστούς. Να παράξει ενέργεια, να διατηρήσει υγιές το δέρμα και τα μαλλιά. Είναι πλούσιο στο μεταλλικό στοιχείο σελήνιο, ενός αντιοξειδωτικού που πολεμάει τις λοιμώξεις. Περιέχει το αντιιικό αμινοξύ λυσίνη, Β3 & Β6. Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, οι συνθήκες στις μονάδες εκτροφής είναι τραγικές, προσπάθησε να προμηθεύεσαι βιολογικό κοτόπουλο εφόσον είναι δυνατό, και να περιορίσεις γενικά την κατανάλωσή του στη μία φορά την εβδομάδα.
Με τον τρόπο που σου προτείνω να φτιάξεις σήμερα το κοτόπουλο, θα γλιτώσεις από πάρα πολλά τρανς λιπαρά. Ελπίζω να μην έχεις επιφυλάξεις, να το δοκιμάσεις έστω και μία φορά με τον δικό μου τρόπο, και αν αισθανθείς ότι είναι στεγνό (που δεν είναι), μπορείς να προσθέσεις ωμό ελαιόλαδο στο τέλος και όχι ζωικό, τρανς λίπος που έχει το κοτόπουλο.
Μπορείς να το κάνεις και στον φούρνο και η αλήθεια είναι πως γίνεται πιο νόστιμο εκεί. Εγώ το κάνω και με τους δύο τρόπους, ανάλογα τον χρόνο που έχω στη διάθεσή μου.
Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Κοτόπουλο κοκκινιστό, ελαφρύ & καλοκαιρινό Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180-190 σε αέρα Φοράς γάντια μιας χρήσης και πλένεις το κοτόπουλο. Αφαιρείς κάθε ορατό λίπος και το ψεκάζεις με ξύδι, μετά από 10 λεπτά το ξεπλένεις Τοποθετείς λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, τοποθετείς τα κομμάτια κοτόπουλου αραιά, και ψήνεις μέχρι να είναι έτοιμο. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος των κομματιών. Για το μέγεθος που βλέπεις στις φωτός, χρειάζονται 30 λεπτά Τρίβεις τις ντομάτες, ψιλοκόβεις το κρεμμύδι, λιώνεις το σκόρδο Τοποθετείς ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτεις το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, αλάτι, κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, ανακατεύεις και ανάβεις το μάτι Σοτάρεις καλά το κρεμμύδι ανακατεύοντας συνεχώς και μετά από 1-2 λεπτά, προσθέτεις την τριμμένη ντομάτα Βράζεις μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά της ντομάτας (δες και την αντοίστοιχη φωτό) Εν τω μεταξύ έχεις βάλει νερό να βράζει στον βραστήρα Ψιλοκόβεις πιπεριές και καρότα Προσθέτεις το βραστό νερό, τα μακαρόνια, τις πιπεριές και τα καρότα Μαγειρεύεις για 9 λεπτά ή μέχρι να είναι βρασμένα τα μακαρόνια σου Όταν θα είναι έτοιμο το κοτόπουλο, το κόβεις σε μέγεθος μπουκιάς και το προσθέτεις στην κατσαρόλα Αν δεν καταναλωθεί αμέσως το φαγητό, κατέβασέ το από τη φωτιά και ανακάτευε ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να μην παραβράσουν τα μακαρόνια Αν θες να έχει πιο βαριά και πηχτή σάλτσα, χρησιμοποίησε περισσότερες ντομάτες και τρίψε το κρεμμύδι στον τρίφτηΚοτόπουλο κοκκινιστό
Ingredients
Instructions
Notes
Η διατροφική ανάλυση για το κοτόπουλο κοκκινιστό
Η διαδικασία για να φτιάξεις κοτόπουλο κοκκινιστό, βήμα- βήμα (πάτα πάνω στην εικόνα για μέγιστη ανάλυση)
Τι λες, θα το δοκιμάσεις;
-
Για να δεις και άλλες συνταγές με κοτόπουλο, πάτα εδώ
Ακολούθησέ με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter, ώστε να μη χάνεις κανένα νέο άρθρο.
Δοκίμασες τη συνταγή; Μοιράσου τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σου απόλαυση!
- Η Ιουλία έφτιαξε το κοκκινιστό κοτόπουλο και είπε “Καρότο, πιπεριά δεν φαίνονται. Τα έβρασα και τα έκανα στο μπλέντερ. Τα ανακέτεψα με τη σάλτσα. Αν βλέπανε πράσινο ή καρότο θα την έτρωγα τη κατσαρόλα με τον άντρα μου . Τώρα το τσακίσανε.”
2 Comments
Φωτεινη
30/08/2019 at 14:30Είσαι απλα ΥΠΕΡΟΧΗ ! Μου εχεις λύσει τα χέρια , την τσέπη , το καθημερινό και αιώνιο ερώτημα «τι θα φάμε μαμά;» και την ψυχολογία μου. Υγιεινά φαγητα , snacks και τρώμε άφοβα , αρκετά και χωρις τυψεις!!
Σε ευχαριστω πολυ !!!!! Keep up the good work!!!!!!
Miss Healthy Living
31/08/2019 at 07:21Χαίρομαι πάρα μα πάρα πολύ Φωτεινή μου!