Αποξηραμένο κρεμμύδι γιατί όπου μα όπου προστεθεί νοστιμίζει κάθε μας παρασκευή. Ήταν από τα πρώτα λαχανικά που αποξήρανα όταν προμηθεύτηκα τον αποξηραντή. Δε θυμάμαι αν σας έχω εξομολογηθεί πως ο κυριότερος λόγος που με ώθησε στο να πάρω τον αποξηραντή, ήταν το γεγονός πως ήθελα να φτιάχνω το δικό μου αποξηραμένο κρεμμύδι και όχι να χρησιμοποιώ το έτοιμο, το οποίο προέρχεται κυρίως από την Ινδία.
Μα από την Ινδία? Δε θέλω να σκέφτομαι πώς έχει αναπτυχθεί αυτό το κρεμμύδι, κάτω από ποιες συνθήκες και πώς μεταφέρθηκε στην Ελλάδα… Θα μου πείτε, «τι το θες καλή μου το αποξηραμένο κρεμμύδι? Γιατί δε βάζεις το ξερό» Ε, όλο και κάποιος λόγος θα υπάρχει, και αν το δοκιμάσετε, θα καταλάβετε πολύ καλά τι εννοώ. Η γεύση του και η συνεισφορά του στο τελικό αποτέλεσμα, δε συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Ελάτε λοιπόν να δείτε πόσο εύκολα μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αποξηραμένο κρεμμύδι.
Αν δεν έχεις αποξηραντή, θεωρώ πως ήρθε η ώρα να αποκτήσεις έναν, και γι’αυτο μετά τη συνταγή σου έχω ετοιμάσει έναν μικρό οδηγό με συσκευές, ώστε να διαλέξεις αυτή που σου ταιριάζει.
Αποξηραμένο κρεμμύδι
Αποξηραμένο κρεμμύδι
Ingredients
- 6-7 μέτρια κρεμμύδια (χρησιμοποίησα βιολογικά)
Instructions
1
Φοράμε τα γάντια μας (ελπίζω να το κάνετε πάντα αυτό) και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια
2
Μ’ ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Όσο πιο λεπτές οι φέτες, τόσο πιο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η αποξήρανση.
3
Τοποθετούμε τα κρεμμύδια στα σχαράκια του αποξηραντή και επιλέγουμε την θερμοκρασία. Αφήνουμε μέχρι να αποξηρανθούν (15-18 ώρες)
4
Έπειτα είτε τα αφήνετε ως έχουν, είτε τα κάνετε σκόνη και τα αποθηκεύετε σε ένα γυάλινο βάζο (κατά προτίμηση), δεν χρειάζεται ψυγείο και δεν λήγει. Όταν όμως ξεκινήσετε να το χρησιμοποιείτε, πολύ σύντομα θα χρειαστεί να φτιάξετε και άλλο
Αποξηραμένο κρεμμύδι
Αποξηραμένο κρεμμύδι
Ingredients
- 6-7 μέτρια κρεμμύδια (χρησιμοποίησα βιολογικά)
Instructions
Φοράμε τα γάντια μας (ελπίζω να το κάνετε πάντα αυτό) και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια
Μ’ ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Όσο πιο λεπτές οι φέτες, τόσο πιο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η αποξήρανση.
Τοποθετούμε τα κρεμμύδια στα σχαράκια του αποξηραντή και επιλέγουμε την θερμοκρασία. Αφήνουμε μέχρι να αποξηρανθούν (15-18 ώρες)
Έπειτα είτε τα αφήνετε ως έχουν, είτε τα κάνετε σκόνη και τα αποθηκεύετε σε ένα γυάλινο βάζο (κατά προτίμηση), δεν χρειάζεται ψυγείο και δεν λήγει. Όταν όμως ξεκινήσετε να το χρησιμοποιείτε, πολύ σύντομα θα χρειαστεί να φτιάξετε και άλλο
Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε το ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, έτοιμο να αποξηρανθεί
Συμβουλές:
- Αν έχετε πρίζα στο μπαλκόνι ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο, καλύτερα να τον αφήσετε εκεί τον αποξηραντή επειδή μυρίζει πολύ το κρεμμμύδι
- Ίσως χρειαστούν παραπάνω ώρες για τα δικά σας. Όσο πιο λεπτές οι φέτες, τόσο πιο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποξήρανσης.Θα πρέπει να γίνουν όπως στην παρακάτω φωτογραφία
- Μπορείτε να βάλετε τον αποξηραντή να δουλέψει το βράδυ με το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ, να το κλείσετε το πρωί και να συνεχίσετε το επόμενο βράδυ
Για να δείτε τις συνταγές στις οποίες χρησιμοποιώ αποξηραμένο κρεμμύδι, πατήστε εδώ
-
Για να δείτε όλα όσα έχω φτιάξει με τον αποξηραντή, πατήστε εδώ
Με ρωτάτε πολύ συχνά να σα προτείνω έναν καλό αποξηραντή. Πάτα πάνω στην εικόνα που σε ενδιαφέρει
- Ένας πολύ οικονομικός αποξηραντής με ιδανικό μέγεθος και χαμηλή κατανάλωση ρεύματος
- Πολύ καλή επιλογή. Οικονομικός, με βολικό μέγεθος. Value for money επιλογή!
- Εξαιρετική επιλογή, ελάχιστα πιο ακριβός, με ψηφιακή ρύθμιση της θερμοκρασίας
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
- Η Ρούλα έφτιαξε το αποξηραμένο κρεμμύδι και είπε “Κουράστηκα αλλά τελείωσα 8 κιλά καθαρισμένο κρεμμύδι. Καθαρίστηκε, ζεματίστηκε, αποξηράνθηκε σε 26 ώρες ..πόσο έμεινε? Απίστευτο και όμως αληθινό, 500γρ”
- H Ζαχαρούλα έφτιαξε αποξηραμένο κρεμμύδι, σκόρδο, κόκκινη πιπεριά, πράσινη πιπεριά και ντομάτα
No Comments