Ελιόψωμο με φρέσκα μυρωδικά. Αυτές τις μέρες στο σχολείο της Σοφίας μιλάνε για τα ελαιόδεντρα. Μαθαίνουν για την προέλευσή τους, τον τρόπο εκμετάλλευσής τους και δοκιμάζουν τα παράγωγά τους. Κάποια στιγμή λοιπόν έφαγαν και ελιόψωμο. Της άρεσε πολύ και μου ζήτησε να φτιάξουμε και εμείς στο σπίτι μας. Με αφορμή λοιπόν την παράκλησή της, σας παρουσιάζω τη δική μου εκδοχή.
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε, αν και περιλαμβάνει αρκετά στάδια, δεν είναι και τόσο μπελαλίδικη. Αν όμως δεν έχετε χρόνο στη διάθεση σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και να παραλείψετε το πρώτο βήμα.
Τι αλλαγές μπορείς να κάνεις
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή κίτρινο για ζυμωτό ψωμί και θα γίνει εξίσου νόστιμο
- Μπορείς να παραλείψεις το δενδρολίβανο εάν δεν έχεις ή αν δε σου αρέσει. Η ρίγανη, το θυμάρι, του ταιριάζουν τέλεια
- Μπορείς να προσθέσεις λιαστές ντομάτες
- Μπορείς να προσθέσεις τυρί σκέτο ή λιωμένο σε λίγο γιαούρτι
Αν επιλέξεις να τα κάνεις ατομικά όπως εγώ, μόλις κρυώσουν τύλιξέ τα με μεμβράνη και βάλτα στην κατάψυξη. Έτσι θα έχεις πεντανόστιμο και σπιτικό ψωμί, όποτε το επιθυμήσεις. Είναι πολύ ωραία πρόταση για πικ-νικ, για BBQ με δίλους, και φυσικά μαζί με λίγο τυρί αποτελεί άλλη μια πρόταση για το κολατσιό του σχολείου.
Στο τέλος μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Νηστίσιμο ελιόψωμο με φρέσκα μυρωδικά
Πεντανόστιμα και αρωματικά ελιοψωμάκια
Ingredients
- 500 γρ αλεύρι (εγώ χρησιμοποίησα Ζέας) (ιδανικά κοσκινισμένο)
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 μεγάλη κ.σ μέλι ή ζάχαρη (χρησιμοποιώ καρύδας)
- (100 + 130 γρ ) ζεστό νερό
- 50 γρ ελαιόλαδο (μπορείς να το αντικταστήσεις με νερό)
- 1 γ.κ αλάτι
- 4 κλαλάρια φρέσκο θυμάρι (ψιλοκομμένο χωρίς το κλωνάρι)
- 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο (ψιλοκομμένο χωρίς το κλωνάρι)
- 100 γρ ελιές κομένες σε ρεδέλες (ή παραπάνω αν θέλετε)
Instructions
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του αρτοπαρασκευστή τοποθετείς την μαγιά, το μέλι ή τη ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και 100 γρ ζεστό νερό. Ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά να βγάλει φουσκάλες δηλαδή
Μετά από λίγο προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύεις και ζυμώνεις μέχρι να έχεις ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά. Αν βγει σκληρό πρέπει να προσθέσεις λίγο νεράκι. Αν βγει πολύ μαλακό, αν λαδώσεις λίγο τα χέρια σου, δεν θα κολλάει η ζύμη.
Σκεπάζεις με μια πετσέτα και αφήνεις στην άκρη, σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά
Μετά από 30 λεπτά και αφού έχει διπλασιαστεί προσθέτεις τις ελιές και ανακατεύεις
Προθερμαίνεις τον φούρνο μας στους 180 και στρώνεις λαδόκολλα στη λαμαρίνα
Χωρίζεις τη ζύμη σε 8 μπαλάκια αν θέλεις να φτιάξεις ατομικά ή σε ένα ενιαίο καρβέλι
Λαδώνεις ελαφρά τις μπάλίτσες, τις ραντίζεις με λίγο νερό ώστε να μαλακώσει το ζυμάρι, τις αφήνεις για 10 λεπτά να ξαναφουσκώσουν και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 για 25-30 λεπτά
Notes
Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή και είναι χειμώνας, θα πρέπει να βοηθήσεις τη ζύμη να φουσκώσει. Μπορείς να το κάνεις βάζοντας το μπολ κοντά σε εστία ζέστης. φούρνο, καλοριφέρ, μάτι κουζίνας ή ηλεκτρική κουβέρτα, όπως πολύ έξυπνα μου πρότεινε ο φίλος μου ο Αντρέας
Η διατροφική ανάλυση για το ελιόψωμο
Η διαδικασία για να φτιάξετε το ελιόψωμο, βήμα- βήμα
-
Για να δείτε και άλλες συνταγές για σπιτικό ψωμί, πατήστε εδώ
Ακολουθήστε με σε Facebook, Instagram, Bloglovin, Pinterest, Youtube και εγγραφείτε στο Newsletter, ώστε να μη χάνετε κανένα άρθρο.
Το δοκιμάσατε ? Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σας απόλαυση!
- Η Ευαγγελία έφτιαξε το ελιόψωμο
-
Η Σοφία έφτιαξε το ελιόψωμο και είπε “Έφτιαξα τα ελιοψωμάκια και ήταν θεϊκά. Μέχρι και η κόρη μου που είναι κακόφαγη τα ζητούσε δύο-δύο για το σχολείο.”
- Η Βαλεντίνη έφτιαξε το ελιόψωμο και είπε “Έφτιαξα τα ελαιοψωμάκια σου και ήταν υπέροχα. …Αγχώθηκα λίγο με το προζύμι γιατί δεν έβγαλε τόσες φουσκάλες όπως στη φωτογραφία σου, αλλά τελικά τα πέτυχα.” Απάντηση: Για να ενεργοποιηθεί η μαγιά πρέπει να υπάρχουν σάκχαρα (μέλι), καθόλου αλάτι και νερό από 30-35 βαθμούς κελσίου!
- Η priceless είπε “Έκανα τα ελιοψωμάκια…τέλεια. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν…”
- Η Μαρία έφτιαξε το ελιόψωμο και είπε είπε “Έβαλα θυμάρι κ καρύδια! Εύκολα κ γρήγορα!”
- Η Αναστασία είπε “Έτοιμα και τα ελαιοψωμάκια μας, τα αγαπημένα της κόρης μου!”
No Comments