Gardening/ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ/ Σπίτι

Φυτά εσωτερικού χώρου για το γραφείο

φυτά-εσωτερικού-χώρου

Σήμερα θα σου δείξω ποια φυτά εσωτερικού χώρου έχω επιλέξει να τοποθετήσω στα παράθυρα του γραφείου μου και τους λόγους για τους οποίους το έκανα.

Γιατί πρέπει να έχεις φυτά στο γραφείο σου

Καθημερινά ο οργανισμός μας επιβαρύνεται με χημικές ενώσεις που ελκύονται και διαχέονται στον αέρα, από τις ηλεκτρονικές  συσκευές, τα έπιπλα, τα χαλιά, τα υφάσματα, τον καπνό του τσιγάρου και η λίστα δεν έχει τέλος. Αυτές οι ουσίες είναι υπεύθυνες για το “σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου”, που συνδέεται με έντονους πονοκεφάλους, κόπωση, ενοχλήσεις σε μάτια και λαιμό και αναπνευστικά προβλήματα. Για να μειώσεις κατά το δυνατόν, τη βλαβερή επίδραση αυτών των ουσιών, μπορείς να προσθέσεις στους χώρους που περνάς τις περισσότερες ώρες της ημέρας, φυτά εσωτερικού χώρου τα οποία “τρέφονται” με αυτές.

Σύμφωνα με έρευνες τα φυτά που θα σου προτείνω παρακάτω, έχει αποδειχτεί ότι απορροφούν τη φορμαλδεΰδη, επιβαρυντική για τον οργανισμό ουσία που ελκύεται από υφάσματα, βερνίκια, κόντρα πλακέ αλλά και από τις πλαστικές σακούλες. Το βενζόλιο (από εκτυπωτές, βαφές, τσιγάρο, το τολουόλιο από χρώματα και κόλλες, το τριχλωροαιθυλένιο από εκτυπωτές κ τα μελάνια τους, την αμμωνία από προϊόντα καθαρισμού και το ξυλένιο από οθόνες.

Ορχιδέα φαλαίνοψη

Από τα δημοφιλέστερα φυτά χάρη στα εντυπωσιακά λουλούδια της, η ορχιδέα είναι πολυετές ποώδες φυτό με μεγάλη περίοδο ανθοφορίας. Για να μακροημερεύει το τροπικό αυτό φυτό στο χώρο σου, πρέπει να φροντίσεις να την ποτίζεις πάντα με μέτρο, μόνο όταν το υπόστρωμα της κοντεύει να στεγνώσει και φυσικά με απιονισμένο νερό (εγώ δεν το κάνω). Η θερμοκρασία του δωματίου ιδανικά πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 20 -25 βαθμούς.  Πάνω απο 29 βαθμούς μειώνεται η ανθοφορία, κάτω από 10 μπορεί να καταστραφεί. Δεν τοποθετείς κοντά σε ανεμιστήρα ή κλιματιστικό το καλοκαίρι, φροντίζεις να τη λιπαίνεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μιας και δεν σταματά να αναπτύσσεται. Όταν πέσουν τα άνθη της, δεν την αλλάζεις θέση και φυσικά δεν την πετάς, θα κάνεις υπομονή και μετά από λίγους μήνες θα ξανανθίσει. Μεταφύτευση χρειάζεται κάθε 3 χρόνια περίπου. 

ορχιδέα-φαλαίνοψη

Σανσεβιέρια 

Εντυπωσιακό και ανθεκτικό φυτό με πράσινα μακρυά φύλλα και κίτρινη περιφέρεια, γνωστό και ως “γλώσσα της πεθεράς“. Η θερμοκρασία του δωματίου να είναι από 18-28. Θα ξεχνάς να το ποτίζεις μιας και θέλει κάθε 15 μέρες περίπου, αφού το συχνό πότισμα θα τη σαπίσει. Θα την μεταφυτεύεις κάθε 1-2 χρόνια. Το καλύτερο? Απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα τη νύχτα, παράγοντας ταυτόχρονα οξυγόνο, γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή ακόμη και για υπνοδωμάτια.

σανσεβέρια

Φτέρη Νεφρολέπις

Δημοφιλές, ανθεκτικό και εντυπωσιακό  φυτό (εμένα δε μου αρέσει καθόλου). Η θερμοκρασία του χώρου να είναι από 14-24 αλλά θα αντέξει ακόμη και στους 0. Στη φύση φύεται κάτω από ψηλά δέντρα που δημιουργούν μεγάλη σκιά, συνεπώς θα αντέξει ακόμη και αν δεν υπάρχει φως στο χώρο. Θα την ποτίζεις όταν το χώμα θα αρχίσει να στεγνώνει. Θα τη μεταφυτεύεις κάθε 2-3 χρόνια. Από τα πιο αποτελεσματικά και λαίμαργα σε βλαβερές ουσίες φυτά.  

φτέρη

Δράκαινα Μαρτζινάτα

Ανθεκτικό φυτό το οποίο αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα αρκεί να βρίσκεται σε φωτεινό μέρος με ελάχιστη θερμοκρασία τους 15 βαθμούς. Να αποφεύγεις την άμεση έκθεση στον ήλιο. Το πότισμα της μη σε ανησυχεί ό,τι και να κάνεις δε θα πάθει κάτι. Μη την ξεχνάς όμως αλλά μη την ποτίζεις κ συνέχεια. Πότιζε τη κάθε φορά που το χώμα της πάει να στεγνώσει. Θα τη μεταφυτεύεις κάθε 2-3 χρόνια.

Χλωρόφυτο

Εντυπωσιακό φυτό με γρήγορη ανάπτυξη και χαρακτηριστική μορφή που θεωρείται ιδανική για κρεμαστές γλάστρες ή περβάζια. Η θερμοκρασία να φροντίσεις να είναι από 18-25, αλλά να ξέρεις ότι θα αντέξει και στους 5. Θα το βάλεις σε φωτεινό μέρος και θα το ποτίζεις όταν θα αρχίζει να στεγνώνει η επιφάνεια του χώματος.

χλωρόφυτο

Σπαθίφυλλο

Αειθαλές φυτό με εντυπωσιακά φύλλα και λευκά άνθη τα οποία εμφανίζονται τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου. Η θερμοκρασία 16-24 είναι ιδανική και θα φροντίσεις να μην το βλέπει κατευθείαν ο ήλιος. Δε θα το παρακάνεις με το πότισμα, θα ποτίζεις μόνο όταν θα έχει στεγνώσει, διαφορετικά θα σαπίσουν οι ρίζες.

σπαθίφυλλο

Αν αυτά τα φυτά μειώνουν ακόμη κ ελάχιστα τις επιβλαβείς ουσίες στους κλειστούς χώρους όπως καταδεικνύουν οι έρευνες, καλό θα ήταν να σπεύσεις στα φυτώρια και να προμηθευτείς όσα περισσότερα μπορείς. 

φυτά εσωτερικού χώρου
Ακολούθησε με σε FacebookInstagram, Bloglovin, PinterestYoutube και κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter, ώστε να μη χάνεις κανένα νέο άρθρο.
Δοκίμασες τη συνταγή; Μοιράσου τη φωτογραφία στα social χρησιμοποιώντας το #miss_healthy_living_gr
Καλή σου απόλαυση!
Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του, χωρίς τη συγκατάθεση μου. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να εξετάσουμε πιθανό τρόπο συνεργασίας. 

Newsletter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.